Facebook

Saygı Duruşu

Temel Müzik Bilgileri


Müzik Nedir?

*Müzik hakkında çok fazla tanım vardır. Hepsi de kabul edilebilir tanımlardır, ancak hepsini içine alacak genel bir tanım yapmak oldukça zordur. Ancak yine de tanımlamaya çalışırsa şöyle diyebiliriz: Müzik,insanların hislerini, düşüncelerini,doğadan aldıklarını ve bazen de salt doğayı anlatan, ifade eden,düzenlenmiş seslerdir.
En ilkel çağlardan beri var olduğu bilinmektedir.
Eski Yunan Felsefesinde müziğin etkisi yoğun olarak görülür.
Nitekim; Musiki-musika-muzika-müzik kelimeleri Yunanca kökenlidir. Yunan alfabesinde
m-o-u-s-a harfleriyle yazılan ve musa diye okunan peri anlamındaki kelimenin sonuna gelen – ike veya –ika takısı, o kelimeye konuşulan dil anlamını kazandırır; Elenika (Yunanca),Turkika (Türkçe), İtalika (İtalyanca) örneklerinde olduğu gibi.
Musa’ya eklenen –ike takısı, peri sözcüğüne de perilerin konuştuğu dil anlamını verir.( tamusiké ) Mûsikiye daha sonraları toplumumuzda İslâmi terimle meleklerin dili denilmiştir.(Elest bezmi’nin avazesi) Bu durum, müziğe eski çağlardan itibaren
batıda da doğuda da tanrısal özellikler atfedildiğini gösterir.
Müzik;hem bir sanat hem de bir bilimdir. Duygusal olarak algılanışının yanı sıra akıl ile de kavranabilir. Bu özelliği ile bireyin ve toplumun duyuş ve biliş açısından durumunu belirlediği gibi, gelişim ve değişimini de sağlayan organik bir yapıdır. Sesin en güzel şekli müzik ile dile gelir. Resim, renklerin birleşmesinden; şiir, kelimelerin kaynaşmasından nasıl oluşuyorsa; müzik de seslerin,duygu,düşünceye heyecanımızı anlatmak üzere belli bir estetik anlayışına göre seçilip işlenmesinden oluşmaktadır.

Ses:

Herhangi bir cisimden çıkan ses dalgalarının hava aracılığıyla kulağımıza ulaşmasına ses denir. İnsan kulağı 20 ve 20.000 Mhz arasındaki sesleri duyabilmektedir. Sesin özellikleri şöyle sıralanabilir:

1.Sesin Yüksekliği:

Seslerin tizliğini(inceliğini) ve pesliğini (kalınlığını)ifade eder.

2.Sesin Tınısı:

Sesin ayırt edilebilme özelliği olan rengi kişiliğidir. örnek, insan sesi,keman
sesi, piyano sesi

3.Sesin şiddeti(Gürlük):

Sesin kuvvetliliğini ve hafifliğini ifade eder.

4.Sesin sürekliliği:

Sesin zaman içindeki yayılımını ifade eder. Uzunluk ve kısalığını belirtir.

5.Sesin Vurgusu:

İfade ve yorum itibariyle seslerin vurgulanmasıdır.

Ritim

Seslerin belirli bir süre içerisinde ahenkli ve düzenli sıralanmasını sağlayan unsurdur.

Solfej:

“okuma” anlamına gelir.

Notaları adlarıyla, sesleriyle ve süreleriyle okumaya denir.

Bona:

Sesleri sadece adları ve süreleriyle okumaya denir.

Vuruş:

Bir müzik yapıtını okurken süreleri oranlayıp ölçülendirebilmek için uygulanan yönteme vuruş denir.Vuruş ölçü esas alınarak yapılır.El, ayak veya başka materyallerle uygulanabilir.